1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Konsultacijos
  • Patirtis
  • Sveikata

Aktualu

  • RUGSĖJO PIRMOJI: KĄ MOKSLEIVIAI IR STUDENTAI TURI ŽINOTI APIE SVEIKATOS PASLAUGAS?

    Informuoja Kauno teritorinė ligonių kasa

    Puslapio turinys

    Naujų mokslo metų pradžia – įtemptas laikas ne vienam moksleiviui, studentui, ypač pirmakursiams, kurių laukia daugybė pokyčių. Kad besimokantiems būtų lengviau orientuotis privalomojo sveikatos draudimo (PSD) sistemoje Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena keletą svarbių dalykų.

    Bendrojo lavinimo, profesinių mokyklų moksleiviai, aukštųjų mokyklų studentai, studijuojantys pagal nuolatinės studijų formos studijų programas, PSD yra draudžiami valstybės lėšomis. Jiems reikalingų gydymo paslaugų išlaidos kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Apie juos duomenis VLK gauna iš moksleivių ir studentų registrų. Taigi, jei dar moksleivis nebaigė mokslų ar pradeda studijuoti – PSD yra apdraustas valstybės lėšomis. 

    Dėl sveikatos priežiūros paslaugų – į įstaigą, kurioje prisirašėte 

    Gydymo paslaugos, apmokamos PSDF lėšomis, teikiamos tose įstaigose, kurios yra sudariusios sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis (TLK). Susirgus, pirmiausia reikia kreiptis į šeimos gydytoją, dirbantį sveikatos priežiūros įstaigoje, kurioje žmogus yra prisirašęs. Dėl dantų gydymo taip pat pirmiausia reikia kreiptis į gydymo įstaigą, prie kurios jaunuolis yra prisirašęs. Jei įstaigoje odontologo nėra, ji turi informuoti, koks odontologijos kabinetas teikia kompensuojamas odontologines paslaugas prirašytiems toje įstaigoje asmenims.

  • KAIP IŠSIRINKTI KOKYBIŠKUS KIAUŠINIUS?

    Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia kiaušinių kokybę. Šiandien daugėja sąmoningų vartotojų, kurie nori įsigyti sveikatai palankių kiaušinių. Kaip juos atpažinti? „Sveikatai palankus“ pateikia pagrindinius faktus, kuriuos pirkėjui perkant kiaušinius reikia žinoti.

    „Nerekomenduojame pirkti nepaženklintų, neaiškios kilmės kiaušinių iš neaiškių prekyviečių. Patikrinkite, ar pakuotėje nėra sudužusių kiaušinių. Mat kiaušinio viduje yra sterilu, o pažeidus jo lukštą, sterilumas dingsta, todėl galima mikrobiologinė tarša.

    Europos sąjungoje nėra reglamentuotos parduodamų kiaušinių laikymo sąlygos, tik nurodytas galiojimas – tinkami vartoti 28 dienas nuo padėjimo. Dėl to patartina pirkti kiaušinius iš šaldytuvų, kuriuose kiaušiniai laikomi šaltai, nes didesnė tikimybė kiaušiniams išlikti kokybiškiems ir šviežesniems ilgesnį laiką (nors prekybininkai gali laikyti kiaušinius ir ne šaltai),“ – sako VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė ir maisto technologė Raminta Bogušienė

  • KARŠČIAI. KOKIE TYKO PAVOJAI?

    Atkreipiant dėmesį į pastarosiomis dienomis orų prognozes Lietuvoje, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento specialistai įspėja: pernelyg aukšta aplinkos temperatūra yra žalinga žmonių sveikatai.

    Per didelis saulės spindulių ar šilumos kiekis gali susargdinti ar net numarinti žmogų. Aplinkos temperatūra iki +30ºC yra sąlyginai komfortabili, daugiau nei +34ºC - ekstremali, daugiau nei +38ºC – žalinga sveikatai, o daugiau nei +42ºC siekianti aplinkos temperatūra yra pavojinga. Veikiant karščiui ir saulei galimas nudegimas, perkaitimas, mėšlungis, šilumos smūgis.

    Perkaisti ir susirgti galima pernelyg ilgai būnant saulėje, sunkiai dirbant ar sportuojant karštą dieną, ilgai būnant karštoje aplinkoje (patalpoje, automobilyje ir kt.). Neretai net ir trumpalaikis karščio poveikis gali būti žalingas sveikatai. Veikiant karščiui, žmogaus organizmas turi sunkiai dirbti, tam kad palaikytų normalią kūno temperatūrą. Dažniausiai normali kūno temperatūra yra palaikoma prakaituojant, tačiau kartais to nepakanka, termoreguliacijos sistema perkraunama, ir kūno temperatūra ima sparčiai kilti.

    Didžiausią riziką susirgti, turi kūdikiai ir vaikai iki ketverių metų amžiaus; senyvo amžiaus (65 metų ir vyresni) asmenys; antsvorį turintys asmenys; asmenys, kurie pervargsta dirbdami ar sportuodami; sergantys širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, diabetu, epilepsija, psichinėmis ligomis ir kt.

  • SPECIALISTAI RAGINA NEATIDĖLIOTI VAIKŲ VIZITŲ PAS GYDYTOJUS RUGSĖJO 1-ĄJAI

    Informuoja Kauno teritorinė ligonių kasa

    Nors įsibėgėjus vasarai galvoti apie rudenį dar visiškai nesinori, vasara – pats metas tėveliams pagalvoti apie vaikų sveikatos profilaktiką ir pasirūpinti Vaiko sveikatos pažymėjimu. Pasak specialistų, kad nesusidarytų didelės eilės pas šeimos gydytojus, ir profilaktiškai vaiko sveikata būtų patikrinta laiku, tėveliams jau dabar reikėtų užregistruoti vaiką profilaktiniam sveikatos patikrinimui pas savo šeimos gydytoją bei gydytoją odontologą.

    Kaip kasmet, taip ir šiemet, ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų tėvai privalo pasirūpinti savo atžalų sveikatos patikra ir ugdymo įstaigai pateikti specialios formos dokumentą – Vaiko sveikatos pažymėjimą. Šis galioja vienerius metus. Profilaktiškai tikrintis sveikatą ir apsilankyti pas šeimos gydytoją bei gydytoją odontologą privaloma visiems vaikams iki 18 metų.

    Dėl profilaktinio vaiko sveikatos patikrinimo reikia iš anksto užsiregistruoti pas savo šeimos gydytoją ir odontologą. Nurodytu laiku į sveikatos priežiūros įstaigą atvykusį vaiką iki 16 metų turi lydėti vienas iš tėvų arba teisėtų globėjų, kurių sutikimo reikia norint patikrinti vaiko sveikatą.

    Vaiko sveikatos pažymėjimas nėra vien formalus dokumentas, kurį prasidėjus mokslo metams būtina pristatyti švietimo įstaigai.

  • KAUNO MIESTE SALMONELIOZĖS PROTRŪKIS

    Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM (toliau – NVSC) Kauno departamentas informuoja, kad šių metų liepos pirmąją savaitę Kauno mieste buvo nustatytas ūmios žarnyno infekcijos protrūkis. Iš sveikatos priežiūros įstaigų buvo gauta informacija apie 8 susietus ūmios žarnyno infekcijos atvejus, įtariant salmoneliozę. Retrospektyviai vertinant epidemiologinę situaciją, galima įtarti, kad tarpusavyje epidemiologiškai susijusių susirgimų atsiradimą ir išplitimą galėjo įtakoti vienos Kauno mieste esančios konditerijos įmonės 2017-06-30 konditerijos gaminiai (tortas „Tiramisu“). NVSC Kauno departamento specialistai židinio epidemiologinį tyrimą atlieka kartu su Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais.

     

    Veiksniai, lemiantys salmoneliozės protrūkius, dėl maisto tvarkymo įmonių kaltės:

    - Nepakankamas maisto apdorojimas šiluma ir jo kontrolė.

    - Maisto produktų laikymo temperatūrinių režimų pažeidimai.

    - Panaudoti užteršti komponentai maiste, kuris termiškai neapdorojamas.

    - Kryžminis maisto užteršimas maisto tvarkymo vietoje, nesilaikant higienos reikalavimų:
    1. tomis pačiomis svarstyklėmis sveriamos žaliavos ir pagaminti patiekalai;
    2. nepakankamas maisto tvarkymo inventoriaus ir indų plovimas;
    3. nepakankamas aplinkos paviršių valymas ir dezinfekcija.

    - Maistas paruoštas iš anksto ir netinkamai laikomas.

    - Prasti maistą tvarkančių asmenų higienos įgūdžiai.

KAIP IŠSIRINKTI KOKYBIŠKUS KIAUŠINIUS?

Spausdinti

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia kiaušinių kokybę. Šiandien daugėja sąmoningų vartotojų, kurie nori įsigyti sveikatai palankių kiaušinių. Kaip juos atpažinti? „Sveikatai palankus“ pateikia pagrindinius faktus, kuriuos pirkėjui perkant kiaušinius reikia žinoti.

„Nerekomenduojame pirkti nepaženklintų, neaiškios kilmės kiaušinių iš neaiškių prekyviečių. Patikrinkite, ar pakuotėje nėra sudužusių kiaušinių. Mat kiaušinio viduje yra sterilu, o pažeidus jo lukštą, sterilumas dingsta, todėl galima mikrobiologinė tarša.

Europos sąjungoje nėra reglamentuotos parduodamų kiaušinių laikymo sąlygos, tik nurodytas galiojimas – tinkami vartoti 28 dienas nuo padėjimo. Dėl to patartina pirkti kiaušinius iš šaldytuvų, kuriuose kiaušiniai laikomi šaltai, nes didesnė tikimybė kiaušiniams išlikti kokybiškiems ir šviežesniems ilgesnį laiką (nors prekybininkai gali laikyti kiaušinius ir ne šaltai),“ – sako VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė ir maisto technologė Raminta Bogušienė

Svarbu tinkamai perskaityti kiaušinių žymenų informaciją

Kiaušiniai parduotuvėse yra paženklinti žymeniu, kurį sudaro skaičių ir raidžių derinys. Pirmasis skaičius ant kiaušinio reiškia dedeklių vištų laikymo būdą. Dažniausiai prekybos centruose sutinkami skaičiais 3 arba 2 pažymėti kiaušiniai. Kuo skaičius mažesnis, tuo kiaušiniai arčiau gamtos, tuo greičiausiai žmogaus sveikatai palankiau.

0 reiškia, kad dedeklės vištos buvo augintos pagal ekologinei gamybai keliamus reikalavimus. 1 reiškia, kad dedeklės vištos buvo augintos laisvai, galėjo vaikščioti lauke. 2 reiškia, kad dedeklės vištos buvo augintos ant kraiko. 3 nurodo, kad dedeklės vištos buvo augintos narvuose.

Vidurinioji žymens dalis iš raidžių nurodo šalies kodą, kurioje yra dedeklių vištų laikymo vieta. Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai ženklinami raidėmis „LT“. Prekybos vietose galime rasti ir iš kitų šalių atvežtų kiaušinių. Pavyzdžiui, Lenkijoje padėti vištų kiaušiniai bus paženklinti raidėmis „PL“.

Trečioji dalis nurodo dedeklių vištų laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad ta laikymo vieta yra kontroliuojama atsakingos valstybinės institucijos. Lietuvos atveju Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Išimtis, kad kiaušiniai neprivalo būti paženklinti nurodytu žymeniu yra taikoma smulkiems ūkininkams, kurie savo ūkyje augina ne daugiau kaip 50 vištų. Tokių kiaušinių dažniausiai galima rasti turgavietėse.

„Nors ekologiški, laisvėje ar ant kraiko augintų vištų kiaušiniai neturės daugiau baltymų, riebalų ar kitų vertingų maistinių medžiagų, bet tokių dedeklių vištų auginimo sąlygos tausoja gamtą ir šiuo atveju paukščius. Ypač ekologiškai auginamų vištų, kai svarbu ne tik laikymo sąlygos, bet lesalas ir gydymas. Galima teikti, kad tokių vištų kiaušiniai palankesni ir žmogui. Ekologiški kiaušiniai dar bus paženklinti ekologiškų maisto produktų ženklais su nuoroda į kontrolės įstaigą ir kilmės šalį“, - sako R. Bogušienė.

Parduotuvėse vartotojai perka tik A klasės kiaušinius

Maisto saugos ir kokybės ekspertė Akvilė Lekavičiūtė išvardina kokybiškų A klasės kiaušinių pagrindinius požymius: lukštas ir po juo esanti odelė turi būti švarūs ir nepažeisti; baltymas - švarus, skaidrus, drebučių tirštumo, be jokių pašalinių dalelių; trynys – peršviečiant matomas neryškių kontūrų šešėlis, sukant ženkliai nenukrypsta nuo kiaušinio centro, be pašalinių dalelių; gemalo ląstelė – neišsivysčiusi; kiaušinio kvapas be pašalinio kvapo.

B klasės kiaušiniais laikomi kiaušiniai, neatitinkantys A klasės kiaušiniams taikomų reikalavimų. Jie yra naudojami tik maisto perdirbimo įmonėse.

A. Lekavičiūtė pamini, kad vartotojui rinkoje pateikiami tik A klasės kiaušiniai, kurie dar skirstomi į atitinkamas svorio kategorijas.

Kiaušiniai ir salmoneliozė. Kaip apsisaugoti?

Kiaušinis iš vištos organizmo į aplinką patenka visiškai švarus, o suteršiami nešvariuose lizduose, nuo neplaunamos surinkimo įrangos, taros, transportavimo priemonių ir pan. Dėl kiaušinio lukšto suteršimo ant jų paviršiaus būna padidintas mikroorganizmų kiekis, jiems palankesnės sąlygos ilgiau išgyventi ir atsiranda galimybė mikrobams prasiskverbti į kiaušinio vidų, ypač jei nešvarumai drėgni. Tokie kiaušiniai greičiau genda, o tarp bakterijų gali būti patogeninių, kurios gali sukelti susirgimus žmonėms.

Atrodo, paprasta tiesiog nešvarius kiaušinius nuplauti, tačiau tuo metu yra suardoma kutikula ir taip padidinama galimybė į kiaušinio vidų patekti mikroorganizmams. Tokie kiaušiniai negali būti priskiriami A klasei. A. Lekavičiūtė pataria kiaušinius plauti tik prieš pat naudojimą. Laikydami plautus kiaušinius tik pagreitinsite mikrobiologinius procesus jame ir kiaušiniai greičiau suges.

Pavojingiausia bakterija, kuri gali būti aptinkama ne tik ant kiaušinio lukšto, bet ir jo viduje yra salmonelė. Ši bakterija visiems gerai žinoma ir yra salmoneliozės infekcijos sukėlėjas. Salmonelės yra atsparios išdžiuvimui, žemai temperatūrai, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui.

“Kiaušinius reikia vartoti tik gerai termiškai apdorotus t. y. temperatūra kiaušinio ar gaminio viduje turi būti ne žemesnė kaip +75°C. Jeigu kepsite patiekalą 100°C temperatūroje, tai nereiškia, kad bakterija žus. Temperatūrą matuokite storiausioje patiekalo vietoje. Prie žemesnės temperatūros, pavyzdžiui, +60°C salmonelė žus tik per 2-6 min., o prie aukštesnės temperatūros žūva per 1 minutę. Venkite vartoti gaminius, kurie paruošti naudojant žalius kiaušinius, pavyzdžiui: kremai, namuose ruošiami ledai, tryniai trinti su cukrumi. Maisto pramonėje naudojama pasterizuota kiaušinių masė, todėl rizika užsikrėsti salmonele nuo kiaušinių eliminuojama”, - aiškina sveikatai palankaus maisto saugos ir kokybės ekspertė Akvilė Lekavičiūtė.

Kokybiškų kiaušinių atpažinimas

Šviežio vištų kiaušinio lukštas lygus, sveikas, tvirtas, blizgantis, baltas, gelsvas ir rudos spalvos su rausvu atspalviu. Supuvusio kiaušinio lukštas pasidaro vos melsvas, pilkšvas ir neblizga, kartais ant jo matyti tamsesni taškeliai. Kietas be defektų lukštas yra pagrindinis rodiklis įvertinant kiaušinių kokybę pramonėje.

Sudaužę kiaušinį įvertinkite kvapą, trynio spalvą, formą, konsistenciją, plėvelės tvirtumą, baltymo spalvą, skaidrumą, atkreipkite dėmesį, ar nėra svetimkūnių. Kiaušinio baltymas yra tąsios konsistencijos, kompaktiškas, skaidrus, šviesiai žalsvas. Trynys yra aukštai išgaubtas, jo plėvelė elastinga, tvirta. Ilgai laikant kiaušinius baltymai suskystėja, trynys pasidaro paslankus, sudaužius ir išpylus kiaušinį baltymas plačiai pasiskleidžia, užima didelį plotą, trynys plokščias, platus, plėvelė lengvai pažeidžiama.

Kiaušinių senėjimą sąlygoja drėgmės išgaravimas, kiaušinių fermentų suaktyvėjimas, mikroorganizmų suaktyvėjimas. Laikant kiaušinius šiltai pradeda dominuoti bakterijos, išskiriančios fermentus, kurie skaldo kiaušinio sudedamąsias dalis, sąlygojo skonio ir kvapo pakitimus. Taip pat švieži kiaušiniai esant nepalankioms sąlygomis gali pradėti staigiai gesti: didelis bakterinis užterštumas, lukšto defektai, nepakankamas atšaldymas. A. Lekavičiūtė atkreipia dėmesį, kad nors nėra reglamentuotų griežtų kiaušinių laikymo sąlygų, tačiau rekomenduojama laikyti šaldytuve. Taip pat atkreipkite dėmesį šalia kokių produktų dedate kiaušinius. Geriausiai laikykite atskirai, jiems pritaikytuose laikikliuose durelėse ar individualiose lentynose. Venkite kiaušinių kontakto su kitais maisto produktais, ypač tais, kurie bus vartojami be terminio apdorojimo, pavyzdžiui vaisiai, daržovės, pieno produktai, gatavi mėsos gaminiai

Iniciatyvos „Sveikatai palankus“ komanda teigia, kad maisto produktų ženklinimas pagalbinė priemonė pirkėjui. Kai teisingai išmokstama analizuoti ženklinimą, galima išsirinkti sveikatai palankiausius maisto produktus. Svarbu, kad žaliava būtų užauginta gamtą tausojančiu būdu, kokybiška ir saugi, o iš jos būtų pagaminti sveikatai palankūs maisto produktai. Taip pat būtina atminti, kad visų svarbiausia visuma, ne pavieniai produktai, o iš esmės subalansuota, reguliari ir įvairi mityba.

Parengė: Sveikatai palankaus maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, mitybos specialistė ir VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė, 864517472, Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai

Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras
Budrio g. 7, Kėdainių m., Kėdainių miesto sen., Kėdainių r. sav., LT-57164
Savivaldybės biudžetinė įstaiga. Įmonės kodas: 300630016
Tel./Faks.: (8 347) 57 186, el.p.:kedainiai.biuras@yahoo.com

Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.

2008-2014 m.