1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Konsultacijos
  • Patirtis
  • Sveikata

Aktualu

  • DĖL ATNAUJINTOS INTERNETO SVETAINĖS WWW.NERUKYSIU.LT

    inerukysiusvetaine

    Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (toliau – Departamentas) 2016 metų duomenimis du trečdaliai (67 proc.) 15-64 m. Lietuvos gyventojų nurodė bent kartą gyvenime rūkę ar mėginę rūkyti (cigaretes, cigarus, pypkę). 36 proc. teigė tai darę bent kartą per paskutinius 12 mėn., o per paskutinį mėnesį – 34 proc. Dauguma (73 proc.) rūkiusių ar rūkančių tyrimo dalyvių teigė mėginę mesti rūkyti. Įrodyta, kad metimas rūkyti yra veiksmingiausias būdas norint sumažinti sergamumą rūkymo sukeltomis ligomis ir mirtingumą nuo jų. Mesti rūkyti naudinga bet kuriame amžiuje. Kiekvienais metais, trečiąjį lapkričio ketvirtadienį, minint Tarptautinę nerūkymo dieną, šiemet lapkričio 16 d., skatiname atkreipti rūkančiųjų dėmesį į galimybes atsisakyti rūkymo savo ir savo artimųjų sveikatos labui.

    Nuo 2016 m. gegužės 20 d. interneto adresu www.nerukysiu.lt pasiekiama svetainė, kuri motyvuoja nerūkyti, o rūkančius asmenis atsisakyti šio žalingo įpročio. Departamentas, siekdamas pritraukti didesnį lankytojų skaičių, šiemet atnaujino interneto svetainės dizainą ir turinį. Atnaujintos interaktyvios priemonės, žemėlapis, kur kreiptis pagalbos metant rūkyti, sukurta nauja rubrika apie elektronines cigaretes ir rubrika „Klausk specialisto“, kurioje galima užduoti klausimus specialistams. Svetainei viešinti socialiniame tinkle Facebook sukurta paskyra https://www.facebook.com/nerukysiu.lt/.

  • NĖŠČIŲJŲ SKIEPIJIMO NUO GRIPO SKATINIMO PROGRAMA. BENDRADARBIAVIMAS TĘSIASI

     

    Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Kauno departamento specialistai dėkoja visiems padedantiems įgyvendinti Nėščiųjų skiepijimo nuo gripo skatinimo programą, kurios įgyvendinimas išsiplėtė į kitas apskritis. O Kauno mieste toliau daugėja nėščiųjų, apsaugotų nuo gripo.

    Pasaulio sveikatos organizacijos (toliau - PSO) inicijuotas projektas “Skiepų nuo gripo informacijos, edukacijos ir komunikacijos programos pritaikymas nėščiosioms” Kauno mieste pradėtas įgyvendinti prieš trejus metus. Šį gripo sezoną išsiplėtė ir į kitas apskritis. Vaizdinė projekto medžiaga (plakatai, lankstinukai nėščiosioms, informacinė medžiaga sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams) pasiekė visas asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Šių metų spalio ir lapkričio mėnesį organizuoti susitikimai su gydytojais: Klaipėdoje, Šiauliuose ir Marijampolėje.

    Tęsiant aktyvų bendradarbiavimą Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos profesorė dr. Meilė Minkauskienė dalinosi įrodymais grįsta informacija apie nėščiųjų skiepijimo nuo sezoninio gripo saugumą, efektyvumą ir poreikį su kolegomis Šiauliuose ir Marijampolėje. Iš viso aktualią informaciją išklausė daugiau kaip pusantro šimto seminarų dalyvių iš abiejų apskričių.

    Kauno mieste toliau didėja nuo gripo paskiepytų nėščiųjų skaičius. Per 2017 m. rugsėjo ir spalio mėnesius jau yra paskiepyta 154 nėščiosios, kai per 2016 – 2017 m. visą sezoną buvo paskiepyta 144. Įgyjame vis daugiau patirties derindami nėštumo priežiūrą ir apsaugą nuo gripo skiepų pagalba. Vis daugiau nėščiųjų gali išvengti gripo ir jo komplikacijų. Vis daugiau būsimų naujagimių taip pat galės nebijoti gripo.

    Nėščiąsias skiepyti nuo gripo būtina todėl, kad jos rizikuoja sunkiai susirgti gripu, patekti į ligoninę, patirti priešlaikinį gimdymą.

    Dėl skiepų gripo sezono metu rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

     

    Kontaktai žiniasklaidai

    Kristina Mikalauskienė

    Tel. 8 37 33 16 82; 867653401

    El. p. kristina.mikalauskiene@nvsc.lt

  • KĄ REIKIA ŽINOTI APIE TUBERKULIOZĘ, KAD NUSTATYTA DIAGNOZĖ NEIŠGĄSDINTŲ

    Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus specialistai gavę informaciją apie ugdymo įstaigoje registruotą tuberkuliozės atvejį informuoja, kad tuberkuliozė, arba dar kitaip vadinama džiova, pavojinga ne tik sergančiajam, bet ir aplinkiniams. Žmogaus organizmo atsparumą tuberkuliozės bakterijai silpnina netinkama mityba, pervargimas, neigiamos emocijos, pergyvenimai, lėtinės plaučių, skrandžio ligos, cukrinis diabetas, nesaikingas alkoholio vartojimas, rūkymas. Ligai talkina prasta asmens ir aplinkos higiena.

    Tuberkuliozė – tai oro lašiniu būdu plintanti užkrečiamoji liga, kurios metu gali būti pažeisti įvairūs žmogaus organai, dažniausiai – plaučiai. Šią ligą sukelia tuberkuliozės mikobakterijos (Mycobacterium tuberculosis – toliau TM), kurios atsparios aplinkos poveikiui - žemai temperatūrai, džiovinimui, rūgštims, šarmams, alkoholiui. Sukėlėjo gyvybingumas sumažėja saulės šviesoje (veikiant tiesioginiams saulės spinduliams žūva per 45 – 60 min.), virinimo temperatūroje (1000 C ) mikobakterijos žūva per 5 – 10 min. Tuberkuliozės gydymas vidutiniškai trunka 6 – 8 mėnesius.

    Vėlyvas sergančiųjų išaiškinimas ir nekokybiškas gydymas - tai dvi pagrindinės sergamumo tuberkulioze didėjimo priežastys, dominuojančios ne tik pasaulyje, bet ir mūsų šalyje.

  • SKIEPAI NĖSČIOSIOMS

     

    NĖŠČIOSIOS KVIEČIAMOS PASISKIEPYTI NUO SEZONINIO GRIPO

    2017-10-31

    Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento specialistai primena, kad nėščiosios yra priskiriamos gripo rizikos grupėms ir kviečiamos pasiskiepyti nuo sezoninio gripo valstybės biudžeto lėšomis. Moksliniais tyrimais pagrįsta, kad nėščiųjų skiepijimas nuo gripo yra saugus ir efektyvus, ir apsaugo ne tik moteris, bet ir negimusį kūdikį, o motinos antikūnų dėka mažėja gripo infekcijos rizika ir ką tik gimusiems kūdikiams.

    Nėščiųjų skiepijimas nuo gripo – nėštumo priežiūros dalis

    Nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojo nauja „Nėščiosios kortelės" forma, kurioje rekomenduojama nėščiosioms pasiskiepyti nuo gripo. Tikimasi, kad šį gripo sezoną ir nėščiosios, ir jas prižiūrintys sveikatos priežiūros specialistai, bus dar geriau informuoti apie skiepų nuo gripo poreikį nėštumo metu.

  • ŠEIMOS GYDYTOJAI

    Informuoja Kauno teritorinė ligonių kasa

    Į šeimos gydytoją kreipiamasi vis dažniau

    Lietuvos gyventojų vizitai pas savo šeimos gydytojus dažnėja kasmet. Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenimis, per devynis šių metų mėnesius apsilankymų skaičius pas šeimos gydytojus siekė 8,8 mln. – tai beveik 330 tūkst. apsilankymų daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai ir beveik 600 tūkst. daugiau nei užpernai. Tolygiai kasmet didėja ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų dalis, skiriama gydymo įstaigoms apmokėti už šeimos gydytojų darbą.

    Šeimos gydytojas – tai pirmasis gydytojas, kuriam gyventojai patiki savo sveikatos problemas. Būtent jis žino savo pacientų ligas, jas gydo, rūpinasi profilaktika. Todėl šiam medikui yra priskirta labai daug kompetencijų. Juk įgyvendinti šeimos medicinos principus, reiškia, stebėti visų amžiaus grupių, vadinasi – visos šeimos – sveikatą, konsultuoti žmones bet kokiais sveikatos klausimais.

    VLK specialistai pastebi, kad Lietuvoje kiekvienais metais apsilankymų pas šeimos gydytojus rodikliai auga. Pernai apsilankymų skaičius pas šeimos gydytojus siekė 11,6 mln. – tai 300 tūkst. apsilankymų daugiau nei 2015 metais. O per devynis šių metų mėnesius šeimos gydytojai jau buvo aplankyti 8,8 mln. kartų. Tai yra 3,9 proc. arba 329 367 apsilankymais daugiau nei pernai ir net 7,3 proc. arba 595 478 apsilankymais daugiau nei užpernai.

KAIP IŠSIRINKTI KOKYBIŠKUS KIAUŠINIUS?

Spausdinti

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia kiaušinių kokybę. Šiandien daugėja sąmoningų vartotojų, kurie nori įsigyti sveikatai palankių kiaušinių. Kaip juos atpažinti? „Sveikatai palankus“ pateikia pagrindinius faktus, kuriuos pirkėjui perkant kiaušinius reikia žinoti.

„Nerekomenduojame pirkti nepaženklintų, neaiškios kilmės kiaušinių iš neaiškių prekyviečių. Patikrinkite, ar pakuotėje nėra sudužusių kiaušinių. Mat kiaušinio viduje yra sterilu, o pažeidus jo lukštą, sterilumas dingsta, todėl galima mikrobiologinė tarša.

Europos sąjungoje nėra reglamentuotos parduodamų kiaušinių laikymo sąlygos, tik nurodytas galiojimas – tinkami vartoti 28 dienas nuo padėjimo. Dėl to patartina pirkti kiaušinius iš šaldytuvų, kuriuose kiaušiniai laikomi šaltai, nes didesnė tikimybė kiaušiniams išlikti kokybiškiems ir šviežesniems ilgesnį laiką (nors prekybininkai gali laikyti kiaušinius ir ne šaltai),“ – sako VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė ir maisto technologė Raminta Bogušienė

Svarbu tinkamai perskaityti kiaušinių žymenų informaciją

Kiaušiniai parduotuvėse yra paženklinti žymeniu, kurį sudaro skaičių ir raidžių derinys. Pirmasis skaičius ant kiaušinio reiškia dedeklių vištų laikymo būdą. Dažniausiai prekybos centruose sutinkami skaičiais 3 arba 2 pažymėti kiaušiniai. Kuo skaičius mažesnis, tuo kiaušiniai arčiau gamtos, tuo greičiausiai žmogaus sveikatai palankiau.

0 reiškia, kad dedeklės vištos buvo augintos pagal ekologinei gamybai keliamus reikalavimus. 1 reiškia, kad dedeklės vištos buvo augintos laisvai, galėjo vaikščioti lauke. 2 reiškia, kad dedeklės vištos buvo augintos ant kraiko. 3 nurodo, kad dedeklės vištos buvo augintos narvuose.

Vidurinioji žymens dalis iš raidžių nurodo šalies kodą, kurioje yra dedeklių vištų laikymo vieta. Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai ženklinami raidėmis „LT“. Prekybos vietose galime rasti ir iš kitų šalių atvežtų kiaušinių. Pavyzdžiui, Lenkijoje padėti vištų kiaušiniai bus paženklinti raidėmis „PL“.

Trečioji dalis nurodo dedeklių vištų laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad ta laikymo vieta yra kontroliuojama atsakingos valstybinės institucijos. Lietuvos atveju Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Išimtis, kad kiaušiniai neprivalo būti paženklinti nurodytu žymeniu yra taikoma smulkiems ūkininkams, kurie savo ūkyje augina ne daugiau kaip 50 vištų. Tokių kiaušinių dažniausiai galima rasti turgavietėse.

„Nors ekologiški, laisvėje ar ant kraiko augintų vištų kiaušiniai neturės daugiau baltymų, riebalų ar kitų vertingų maistinių medžiagų, bet tokių dedeklių vištų auginimo sąlygos tausoja gamtą ir šiuo atveju paukščius. Ypač ekologiškai auginamų vištų, kai svarbu ne tik laikymo sąlygos, bet lesalas ir gydymas. Galima teikti, kad tokių vištų kiaušiniai palankesni ir žmogui. Ekologiški kiaušiniai dar bus paženklinti ekologiškų maisto produktų ženklais su nuoroda į kontrolės įstaigą ir kilmės šalį“, - sako R. Bogušienė.

Parduotuvėse vartotojai perka tik A klasės kiaušinius

Maisto saugos ir kokybės ekspertė Akvilė Lekavičiūtė išvardina kokybiškų A klasės kiaušinių pagrindinius požymius: lukštas ir po juo esanti odelė turi būti švarūs ir nepažeisti; baltymas - švarus, skaidrus, drebučių tirštumo, be jokių pašalinių dalelių; trynys – peršviečiant matomas neryškių kontūrų šešėlis, sukant ženkliai nenukrypsta nuo kiaušinio centro, be pašalinių dalelių; gemalo ląstelė – neišsivysčiusi; kiaušinio kvapas be pašalinio kvapo.

B klasės kiaušiniais laikomi kiaušiniai, neatitinkantys A klasės kiaušiniams taikomų reikalavimų. Jie yra naudojami tik maisto perdirbimo įmonėse.

A. Lekavičiūtė pamini, kad vartotojui rinkoje pateikiami tik A klasės kiaušiniai, kurie dar skirstomi į atitinkamas svorio kategorijas.

Kiaušiniai ir salmoneliozė. Kaip apsisaugoti?

Kiaušinis iš vištos organizmo į aplinką patenka visiškai švarus, o suteršiami nešvariuose lizduose, nuo neplaunamos surinkimo įrangos, taros, transportavimo priemonių ir pan. Dėl kiaušinio lukšto suteršimo ant jų paviršiaus būna padidintas mikroorganizmų kiekis, jiems palankesnės sąlygos ilgiau išgyventi ir atsiranda galimybė mikrobams prasiskverbti į kiaušinio vidų, ypač jei nešvarumai drėgni. Tokie kiaušiniai greičiau genda, o tarp bakterijų gali būti patogeninių, kurios gali sukelti susirgimus žmonėms.

Atrodo, paprasta tiesiog nešvarius kiaušinius nuplauti, tačiau tuo metu yra suardoma kutikula ir taip padidinama galimybė į kiaušinio vidų patekti mikroorganizmams. Tokie kiaušiniai negali būti priskiriami A klasei. A. Lekavičiūtė pataria kiaušinius plauti tik prieš pat naudojimą. Laikydami plautus kiaušinius tik pagreitinsite mikrobiologinius procesus jame ir kiaušiniai greičiau suges.

Pavojingiausia bakterija, kuri gali būti aptinkama ne tik ant kiaušinio lukšto, bet ir jo viduje yra salmonelė. Ši bakterija visiems gerai žinoma ir yra salmoneliozės infekcijos sukėlėjas. Salmonelės yra atsparios išdžiuvimui, žemai temperatūrai, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui.

“Kiaušinius reikia vartoti tik gerai termiškai apdorotus t. y. temperatūra kiaušinio ar gaminio viduje turi būti ne žemesnė kaip +75°C. Jeigu kepsite patiekalą 100°C temperatūroje, tai nereiškia, kad bakterija žus. Temperatūrą matuokite storiausioje patiekalo vietoje. Prie žemesnės temperatūros, pavyzdžiui, +60°C salmonelė žus tik per 2-6 min., o prie aukštesnės temperatūros žūva per 1 minutę. Venkite vartoti gaminius, kurie paruošti naudojant žalius kiaušinius, pavyzdžiui: kremai, namuose ruošiami ledai, tryniai trinti su cukrumi. Maisto pramonėje naudojama pasterizuota kiaušinių masė, todėl rizika užsikrėsti salmonele nuo kiaušinių eliminuojama”, - aiškina sveikatai palankaus maisto saugos ir kokybės ekspertė Akvilė Lekavičiūtė.

Kokybiškų kiaušinių atpažinimas

Šviežio vištų kiaušinio lukštas lygus, sveikas, tvirtas, blizgantis, baltas, gelsvas ir rudos spalvos su rausvu atspalviu. Supuvusio kiaušinio lukštas pasidaro vos melsvas, pilkšvas ir neblizga, kartais ant jo matyti tamsesni taškeliai. Kietas be defektų lukštas yra pagrindinis rodiklis įvertinant kiaušinių kokybę pramonėje.

Sudaužę kiaušinį įvertinkite kvapą, trynio spalvą, formą, konsistenciją, plėvelės tvirtumą, baltymo spalvą, skaidrumą, atkreipkite dėmesį, ar nėra svetimkūnių. Kiaušinio baltymas yra tąsios konsistencijos, kompaktiškas, skaidrus, šviesiai žalsvas. Trynys yra aukštai išgaubtas, jo plėvelė elastinga, tvirta. Ilgai laikant kiaušinius baltymai suskystėja, trynys pasidaro paslankus, sudaužius ir išpylus kiaušinį baltymas plačiai pasiskleidžia, užima didelį plotą, trynys plokščias, platus, plėvelė lengvai pažeidžiama.

Kiaušinių senėjimą sąlygoja drėgmės išgaravimas, kiaušinių fermentų suaktyvėjimas, mikroorganizmų suaktyvėjimas. Laikant kiaušinius šiltai pradeda dominuoti bakterijos, išskiriančios fermentus, kurie skaldo kiaušinio sudedamąsias dalis, sąlygojo skonio ir kvapo pakitimus. Taip pat švieži kiaušiniai esant nepalankioms sąlygomis gali pradėti staigiai gesti: didelis bakterinis užterštumas, lukšto defektai, nepakankamas atšaldymas. A. Lekavičiūtė atkreipia dėmesį, kad nors nėra reglamentuotų griežtų kiaušinių laikymo sąlygų, tačiau rekomenduojama laikyti šaldytuve. Taip pat atkreipkite dėmesį šalia kokių produktų dedate kiaušinius. Geriausiai laikykite atskirai, jiems pritaikytuose laikikliuose durelėse ar individualiose lentynose. Venkite kiaušinių kontakto su kitais maisto produktais, ypač tais, kurie bus vartojami be terminio apdorojimo, pavyzdžiui vaisiai, daržovės, pieno produktai, gatavi mėsos gaminiai

Iniciatyvos „Sveikatai palankus“ komanda teigia, kad maisto produktų ženklinimas pagalbinė priemonė pirkėjui. Kai teisingai išmokstama analizuoti ženklinimą, galima išsirinkti sveikatai palankiausius maisto produktus. Svarbu, kad žaliava būtų užauginta gamtą tausojančiu būdu, kokybiška ir saugi, o iš jos būtų pagaminti sveikatai palankūs maisto produktai. Taip pat būtina atminti, kad visų svarbiausia visuma, ne pavieniai produktai, o iš esmės subalansuota, reguliari ir įvairi mityba.

Parengė: Sveikatai palankaus maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, mitybos specialistė ir VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė, 864517472, Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai

Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras
Budrio g. 7, Kėdainių m., Kėdainių miesto sen., Kėdainių r. sav., LT-57164
Savivaldybės biudžetinė įstaiga. Įmonės kodas: 300630016
Tel./Faks.: (8 347) 57 186, el.p.:kedainiai.biuras@yahoo.com

Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.

2008-2014 m.